Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
16 / 12 / 2019

Είχα υπόψη μου να γράψω κάτι άλλο σήμερα στα Σκιώδη Παραλειπόμενα, αλλά μετά είδα αυτό εδώ το σκουπίδι κατά τύχη· και ίσως “ο διάολος να με βάζει, τέκνον μου”, όμως δεν μπορούσα να κάνω εκείνο που θα έπρεπε – δηλαδή, να τους πυροβολήσω με μια νοητική σφαίρα και να τους στείλω πίσω στη φασιστική άβυσσο απ’όπου ξεπήδησαν. Κι αυτό γιατί είναι ορισμένα πράγματα που είναι αληθινά απαράδεκτα σ’αυτή τη χώρα και ποτέ δεν φαίνεται ότι πρόκειται ν’αλλάξουν.

Τις προάλλες, έλεγα για το “μεταποκαλυπτικό” σκηνικό στην Ελλάδα, τα καραγκιοζιλίκια με την τρομολαγνεία: και ορίστε τώρα ένα παράδειγμα τού πού οδηγούν αυτές οι σαχλαμάρες. (Το κλίκαρες το πρώτο link, έτσι;) Οδηγούν στο να δίνουν το δικαίωμα σε διάφορους οριακούς φασίστες να θέλουν να κάνουν πράγματα όπως να αυξήσουν τη στρατιωτική θητεία και να μιλάνε για “θυσίες” και άλλες τέτοιες μαλακίες. (Σημειωτέον: αναρωτήσου πρώτα τι έχει κάνει η χώρα σου για σένα προτού αναρωτηθείς τι πρέπει εσύ να κάνεις γι’αυτήν.) Στην πραγματικότητα, ο κάθε τυχαίος πολίτης δεν έχει κανέναν γαμημένο λόγο να βρίσκεται μέσα σε στρατό· δεν είναι εκεί η θέση του. Και οι περισσότεροι στρατιώτες-πολίτες αυτού του είδους, σε έκρυθμες καταστάσεις, ή μαζικά σφαγιάζονται ή μαζικά τρέπονται σε άτακτη φυγή και πανικός επικρατεί. Αν θέλεις πόλεμο, πρέπει να έχεις και πραγματικούς στρατιώτες, ανθρώπους που ξέρουν αυτή τη δουλειά, που αυτή είναι η δουλειά τους. Μισθοφόρους, τουτέστιν, αδελφέ, όχι μαλακίες. Αλλά ο μισθοφόρος πληρώνεται· δεν είναι μαλάκας, να πάει να σκοτωθεί για το τίποτα.

Αν θέλουν, λοιπόν, στρατό κάποιοι κύριοι, να πάνε και να τον πληρώσουν. Να βάλουν σε καλή χρήση τα λεφτά που η Εφορία αρπάζει από τον κάθε πολίτη (εγώ φέτος πλήρωσα ένα τελείως παράλογο ποσό χωρίς να έχω καν έσοδα) αντί να τα κατασπαταλούν σε ανοησίες ή να τα χρησιμοποιούν για προσωπικό τους όφελος – κλεψιές, ουσιαστικά.

Και, εντάξει, ρε κερατάδες, είστε κλέφτες· είναι ανάγκη να ευελπιστείτε να γίνετε και φονιάδες τώρα;

 

 

Επίσης . . .

Βιβλιοκριτική: Imaginary Worlds του Lin Carter


Έχοντας διαβάσει (και σχολιάσει) το Wizardry and Wild Romance του Michael Moorcock, είχα κάνει όρεξη να προχωρήσω σε κάτι παρόμοιο· κι αφού κι ο ίδιος ο Moorcock προτείνει το Imaginary Worlds, προχώρησα προς τα εκεί.

Είναι κι αυτό, φυσικά, μια πραγματεία για τη φανταστική λογοτεχνία, αλλά, παρότι έχει ομοιότητες με το Wizardry and Wild Romance, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ο Moorcock κρίνει, κυρίως, την εποχή του· ο Lin Carter μιλά πιο διαχρονικά και πιο ιστορικά (αν και την κρίνει, εν μέρει, και την εποχή του σ’ένα σημείο). Ξεκινά, μάλιστα, διευκρινίζοντας τι εννοεί λέγοντας «φανταστική λογοτεχνία» – fantasy – ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις:

But what I mean by the word "fantasy" is a narrative of marvels that belong to neither the scientific nor the supernatural. The essence of this sort of story can be summed up in. one word: magic. A fantasy is a book or story, then, in which magic really works-not a fairy­ tale, not a story written for children, like Peter Pan or The Wizard of Oz, but a work of fiction written for adults-a story which challenges the mind, which sets it working.

Και, για να είμαι ειλικρινής, συμφωνώ απόλυτα με αυτό τον ορισμό. Το ίδιο εννοώ κι εγώ, συνήθως, όταν λέω «φανταστική λογοτεχνία».

[Συνέχισε να διαβάζεις]

 

Επιλογές Απριλίου (8/4)


~Γκράφιτι από τη νιότη μας & Πώς να σταματάς το κινητό σου απ’το να σε παρακολουθεί & KillerTools & Οι αγορές που ποντάρουν στις καταστροφές & Τα «παράνομα» τραπεζικά δίκτυα & Ένας μαγευτικός κήπος στην Τοσκάνη φτιαγμένος στην Αναγέννηση & Tadami Yamada (παράξενα εξώφυλλα) & Rubáiyát του RS Sherriffs (παραμυθένιες εικονογραφήσεις) & Histoires Prodigieuses (1559 – Pierre Boaistuau) & Olaf Hajek (μαγικορεαλιστικοί πίνακες) & Ψυχεδελικές οντότητες χωρίς επιστημονική εξήγηση & Θαλάσσια τέρατα & A Pictorial History of Horror Stories – 200 Years of Spine Chilling Illustrations from the Pulp Magazines (1985) & Το θαλάσσιο ερπετό του Gloucester & Ken Barr (τέχνη) & Οι εικονογραφήσεις Ðông Hồ & Το πρώτο περιοδικό φαντασίας και τρόμου & άλλα πολλά στο LinX~

 

Φανταστική Λεξιπλασία


Κάτι περισσότερο από ένας σχολιασμός για το Imaginary Worlds του Lin Carter

Αυτές τις μέρες διάβαζα το Imaginary Worlds του Lin Carter, το οποίο είναι ένας σχολιασμός για τη φανταστική λογοτεχνία. Ο Lin Carter ήταν ένας αρκετά γνωστός συγγραφέας φαντασίας – καλτ συγγραφέα, θα τον έλεγα – και δεν θα πω τίποτ’ άλλο γι’αυτόν (μη θέλοντας να μιμηθώ τον ίδιο στις παρουσιάσεις του μέσα στο Imaginary Worlds)· για περισσότερα, μπορείτε να τον τσεκάρετε στη Wikipedia. Το 2022 είχα διαβάσει το πρώτο βιβλίο του από τη σειρά με τον Thongor, και ήταν τόσο χάλια που δεν διάβασα τίποτα παραπέρα σε αυτή τη σειρά. Το 2023, όμως, διάβασα μια άλλη σειρά που έχει γράψει, το Gondwane Epic, η οποία ήταν πολύ καλή, και έχει γίνει από τις αγαπημένες μου, και θέλω κάποτε να την ξαναδιαβάσω. (Ναι, ήταν τόσο καλή.)

Τώρα διάβαζα το Imaginary Worlds επειδή πήρα φόρα μετά από το Wizardry and Wild Romance: A Study of Epic Fantasy, του Moorcock, το οποίο διάβασα πρόσφατα (και σχολίασα). Δε θα πω κάτι περισσότερο για το Imaginary Worlds εδώ· απλώς θέλω να σχολιάσω μερικά πράγματα που γράφει ο Lin Carter σε αυτό το βιβλίο σχετικά με τη δημιουργία φανταστικών ονομάτων. Γιατί πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον.

Ορισμένα από αυτά που λέει τα βρίσκω σωστά· ορισμένα τα βρίσκω τελείως βλακείες. Εκείνο που δεν μου αρέσει είναι ότι μοιάζει να είναι λιγάκι απόλυτος στο τι είναι καλό και τι κακό, ενώ, στην πραγματικότητα, η τελική κρίση σε αυτά τα θέματα είναι το προσωπικό γούστο, και δεν είναι λογικό να λες ότι κάποιοι έχουν «μουσικό αφτί» ενώ κάποιοι άλλοι είναι «κουφοί».

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Αναφέρομαι στο Κεφάλαιο 10, A Local Habitation and a Name.

[Συνέχισε να διαβάζεις]