Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση
Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
29 / 9 / 2020

(Μια επανάληψη από το παλιό blog.)

 

To High-Rise δεν είναι σαν καμια ταινία που έχεις δει, και ούτε, μάλλον, θα δεις παρόμοια ταινία στο μέλλον. Είναι μια τελείως ιδιαίτερη περίπτωση ταινίας.

Είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του J.G. Ballard, το οποίο είχα διαβάσει πρόσφατα, κυρίως επειδή είχα ακούσει ότι θα κυκλοφορήσει η ταινία. Οφείλω να πω ότι η ταινία ακολουθεί πολύ πιστά την πλοκή του βιβλίου – τα ίδια γεγονότα, οι ίδιοι χαρακτήρες. Υπήρχαν κάποιες μικρές αλλαγές, αλλά ήταν καλές. Από μια άποψη, η ταινία μού άρεσε περισσότερο από το βιβλίο. Το βιβλίο είναι πραγματικά disturbing σε κάτι σημεία.

Πρόκειται για μια ταινία πολύ παράξενη. Μια περίπτωση μαζικής υστερίας, ίσως, ή μια κριτική της σύγχρονης κοινωνίας του υπερπληθυσμού, ή απλά μια τρελή κατάσταση.

Είναι από τις λίγες σημερινές ταινίες που είναι, συγχρόνως, ιδιόρρυθμη και διασκεδαστική. Δεν πρόκειται για αναμασήματα παλιών, χιλιοειπωμένων ιδεών, ούτε για βαρετή «υψηλή κουλτούρα».

 

 

Επίσης . . .

H Ψυχοδραστική Αξία της Λογοτεχνίας


Tι ακούμε συνήθως όταν μας μιλάνε για την «αξία» της λογοτεχνίας;

Ότι, μέσα από τη λογοτεχνία, γνωρίζουμε άλλους τόπους, και, ίσως, άλλα ήθη, άλλα έθιμα.

Ότι η λογοτεχνία διευρύνει τους ορίζοντές μας.

Ότι η λογοτεχνία είναι ηθοπλαστική, ότι προσφέρει ηθικά διδάγματα, κατευθυντήριες γραμμές για τη ζωή μας.

Ότι είναι λαογραφική, ή ότι δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε την Ιστορία μας.

Ότι η λογοτεχνία παρουσιάζει κάποια κοινωνικά προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να σκεφτούμε αντί να αγνοούμε.

Ότι, μέσα από τη λογοτεχνία, ψυχογραφούμε τον λογοτέχνη, καταλαβαίνουμε μια περίπλοκη προσωπικότητα.

Ότι η λογοτεχνία μάς ταξιδεύει.

Όλα αυτά αληθεύουν ώς έναν βαθμό, αλλά κανένα δεν αποτελεί ιδίωμα της λογοτεχνίας.

Συνέχισε να διαβάζεις

 

Επιλογές Οκτωβρίου (19/10)


ένας μυστικός χάρτης και το Gosling Effect, και γιατί ακόμα ορισμένοι άνθρωποι επιμένουν να διαβάζουν τα παλιά, ρετρό βιβλία φαντασίας, και μεξικάνικες ταινίες τρόμου – και ο Ηρακλής! και οι καλύτερες ιστορίες μαγείας και ξίφους του R. E. Howard· και Μπόρχες περί παγκοσμιοποίησης και εθνικισμού, και Covid, Bill Gates, εμβόλια, και «συνωμοσιολογίες»· και οι έξι Tom Swift, και Ray Bradbury στο Weird Tales, και απεικονίσεις του Κόναν του Βάρβαρου· και κρυπτοζωολογία, James Cawthorne, και η Εγκυκλοπαίδεια των Ασυνήθιστων Ερωτικών Δραστηριοτήτων: και τέλος των και.

 

Ολοκληρώνοντας Ακόμα Έναν Κύκλο


Έχοντας ολοκληρώσει τον δεύτερο κύκλο, σκέφτηκα ότι είναι ώρα για μια γενική ανασκόπησή του – εξού και αυτό το άρθρο, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως σύντομος οδηγός για τον δεύτερο κύκλο του Θρυμματισμένου Σύμπαντος. Ρίχνοντας μια ματιά εδώ, κάποιος έχει τη δυνατότητα να δει τι τον ενδιαφέρει να διαβάσει.