Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση
Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
4 / 4 / 2021

Εκτός από αυτές τις αφίσες που έχω συναντήσει τελευταία στους δρόμους της Αθήνας, έχω βάλει και παλιότερα αφίσες εναντίον Covid στα Σκιώδη Παραλειπόμενα. Ακολουθεί μια λίστα:

 

 

Επίσης . . .

Ασύμμετρα Φαντασκευάσματα, τεύχος 4


Οι φωτογραφίες με τα διαλυμένα αυτοκίνητα σε αυτό το τεύχος είναι όλες δικές μου, από διάφορους δρόμους της Αθήνας.

 

Επιλογές Απριλίου (11/4)


εξυμνώντας τα βαρετά βιβλία • το δάσος Puzzlewood: η έμπνευση του Tolkien • η παράξενη ιστορία του ηλιοτρόπιου • Escape: ταινία μικρού μήκους • ο Bill Gates θα κρύψει τον ήλιο • παγκόσμια απαγόρευση του Ι.Χ. • οι γυναίκες στην Ελληνική Επανάσταση • εξωγήινος πλανήτης στο εσωτερικό της Γης • το κύμα του Μοντερνισμού στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης — COVID-19: Ισραηλινή εκπέμπει SOS & 2.216 θάνατοι στις ΗΠΑ από τα εμβόλια & πώς δόθηκε άδεια έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο της Pfizer στις ΗΠΑ & στην Ισπανική Γρίπη μόνο οι εμβολιασμένοι πέθαιναν & σπρέι κατά Covid & εμβόλιο AstraZeneca: δύο το κάνουν, τρεις πεθαίνουν & καθηγητής του Harvard εξηγεί γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο & οι τέσσερις λόγοι που γιατροί και επιστήμονες αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο & κορονοϊός: προάγγελος της «Νέας Τάξης Πραγμάτων»/«Μεγάλης Επανεκκίνησης»;

 

Ένας Νέος Ορισμός για τον Φανταστικό Ρεαλισμό


Υπάρχει καμιά ουσιώδη διαφορά ανάμεσα στον μαγικό ρεαλισμό και τον φανταστικό ρεαλισμό;

Συνήθως, ο μαγικός ρεαλισμός στη λογοτεχνία ορίζεται ως εξής: Είναι όταν το φανταστικό στοιχείο εισβάλλει στο καθημερινό. Ή, αλλιώς, όταν η φαντασία εισβάλλει στην πραγματικότητα.

Δύο παραδείγματα είναι η τριλογία The Illuminatus! και το Schrodinger's Cat του Robert Anton Wilson. Και στις δύο περιπτώσεις παρουσιάζεται ο κόσμος μας αλλά με διάφορα μαγικά ή φανταστικά στοιχεία.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το The Master and Margarita του Mikhail Bulgakov, όπου πάλι μέσα στον κόσμο μας παρουσιάζονται διάφορα μαγικά ή φανταστικά στοιχεία.

Και μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί κανείς: Ποια είναι η διαφορά σε σχέση με τη φανταστική λογοτεχνία που έχει τον κόσμο μας ως υπόβαθρο, όπως πολλές ιστορίες με βαμπίρ και λυκανθρώπους;