Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση
Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
3 / 5 / 2021

Τελευταία βλέπω το The 100, και οφείλω να πω ότι είναι καλύτερο απ’ό,τι περίμενα. Αλλά δεν θέλω, ουσιαστικά, να σχολιάσω αυτό. Θέλω να σχολιάσω μια τεχνική που χρησιμοποιείται συνέχεια και στο The 100 και σε άλλες σύγχρονες τηλεοπτικές σειρές. Καλές σειρές, όπως το Lost και το Black Sails (για το οποίο έχω γράψει πρόσφατα εδώ).

Είναι η τεχνική των ανατροπών. Συνέχεια γίνονται ανατροπές. Γίνονται τόσες πολλές ανατροπές, ώρες-ώρες, που η ανατροπή καταντά το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται πως είναι. Γίνεται κοινότοπη. Το ξέρεις πια ότι θα συμβεί κάποια ανατροπή. Το όλο θέμα φτάνει σε σημείο να νομίζεις ότι τα γεγονότα έρχονται τυχαία – πράγμα που θα μπορούσε και να θεωρηθεί προσέγγιση προς μια ρεαλιστικότερη αφήγηση, αφού, στην πραγματικότητα, τα πάντα πάνε περισσότερο προς το τυχαίο/εντροπικό παρά προς το προκαθορισμένο/σχεδιασμένο.

Η αλήθεια είναι πως οι ανατροπές κρατάνε το ενδιαφέρον, ακόμα και σ’εμένα· όμως ορισμένες φορές νομίζεις ότι είναι υπερβολικές, ότι οι ανατροπές γίνονται για τις ανατροπές, χωρίς να υπάρχει και πολύ σταθερή λογική βάση.

Όταν μιλάω για ανατροπές αναφέρομαι σε κάτι σαν αυτό, ας πούμε:

Δύο χαρακτήρες προσπαθούν να βγουν από έναν λαβύρινθο, και βρίσκουν μια έξοδο – αλλά είναι κλειδωμένη και η πόρτα είναι βαριά και αδύνατον να σπάσει! (1η ανατροπή) Λένε αναμεταξύ τους, τότε, ότι μάλλον η πόρτα ανοίγει μ’εκείνο το κλειδί που είχαν δει σ’εκείνο το γραφείο. Οπότε αλλάζουμε σκηνή και πάμε στο γραφείο όπου οι δύο χαρακτήρες μπαίνουν κρυφά και κλέβουν το κλειδί. Επιστρέφουν στην πόρτα αλλά βρίσκουν τώρα εκεί μπροστά να στέκονται οπλισμένοι φρουροί! (2η ανατροπή) Το κλειδί, επομένως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Πάνε να φύγουν, όμως συναντούν έναν άλλο φρουρό που έρχεται και τον σκοτώνουν αλλά αυτός φωνάζει και τώρα αρχίζουν να τους κυνηγάνε όλοι οι φρουροί. (3η ανατροπή) Όταν τους έχουν στριμώξει και είναι να τους πιάσουν, εμφανίζονται κάτι μυστηριώδεις τύποι, σκοτώνουν τους φρουρούς, και τους σώζουν. (4η ανατροπή) Αλλά τελικά δεν ήταν πραγματική διάσωση, γιατί τους παίρνουν το κλειδί και τους πιάνουν αιχμάλωτους. (5η ανατροπή)

Τίποτα δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο...

Και, όπως είπα, αυτό έχει όντως ενδιαφέρον ως αφηγηματική τεχνική· σε κρατά καθηλωμένο. Από την άλλη, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις, προκειμένου να δημιουργήσει ανατροπή, ο σεναριογράφος αναγκάζεται να καταφεύγει σε υπερβολές – όπως να βάζει χαρακτήρες να δρουν με τρόπους που δεν είναι και τόσο πιστευτοί, ή φαίνονται παράλογοι, ή τα κίνητρά τους αμφίβολα.

Κάπου έχουμε ξεφύγει από το μέτρο.

Θα προτιμούσα μια ισορροπία. Ναι μεν ανατροπές, αλλά όχι βιαστικές. Και, ναι, γιατί όχι; Κάποια πράγματα θα μπορούσαν να πηγαίνουν και ομαλά. Δεν είναι έγκλημα.

 

 

Επίσης . . .

Επιλογές Απριλίου (10/5)


Μεταφέροντας ρινόκερους ανάποδα — Lord Of The Rings: The Second Age και πολλά δολάρια! — Ken Barr — A Writer’s Guide to the Inner Genius — Richard F. Burton — Clark Ashton Smith — ένα παλιό σκοτσέζικο παραμύθι — Russian Cyberpunk Farm — Signal, ένα παλιό προπαγανδιστικό περιοδικό των Ναζί — μεσαιωνικές γάτες — Carmel Mystery Crawler — δαίμονες του Σολομώντα επάνω σε κάρτες Ταρό ... Και αυτή η ρουφιάνικη υπόθεση της ψευτοπανδημίας ξανά: torrents & εμβόλια· μελέτη για τα lockdown· μιλά ο σύζυγος 44χρονης που πέθανε από το εμβόλιο· μια λίστα μου με links για τα εμβόλια· Επιχείρηση: Γενοκτονία· η Χούντα της Υγείας. (Τώρα που τα ξέρετε όλα, αρχίστε να φέρεστε και σαν τα ξέρετε.)

 

Περί Γραφής: Εσκεμμένα Λάθη


Πώς τα εσκεμμένα λάθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στη λογοτεχνική αφήγηση

 

Επιλογές Απριλίου (26/4)


Μη ρεαλιστικά τα πορτρέτα των μορφών του ’21 ... Φωνητική Ορθογραφία ... μια τρύπα στην ασφάλεια του Facebook ... Το κίνημα Völkisch στην Ευρώπη του 1800 ... Το Μονόκυκλο του Κρίστι ... Η παράξενη ζωγραφική του Lee Brown Coye ... πίνακες του See Bob Peak για την ταινία Excalibur (1981) ... Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία ... Γιουγκοσλαβία 1972: φρενάροντας μια πανδημία εν τη γενέσει της —— COVID-19 —— Ένα tweet σχετικά με τη νόσο Η1Ν1 ... Η αλήθεια για τη γρίπη ... Το επικίνδυνο cult του Covid και οι έξι αρχές του ελέγχου του μυαλού ... Το ερώτημα σχετικά με τους «ανεμβολίαστους» ... Τα Σχέδια της Ε.Ε. για τα «Διαβατήρια των Εμβολίων» ... Εγκληματικές στρατηγικές εξαπάτησης ... Διαδικτυακή ομιλία Νίκου Αντωνιάδη με Δημήτρη Ποντίκα ... Μάσκες στην εποχή του COVID-19 ... Τι είχε δηλώσει ο πρώην αντιπρόεδρος της Pfizer ... αγωγές και μηνύσεις κατά λοιμωξιολόγων... Με τροπολογία η κυβέρνηση θεσπίζει ακαταδίωκτο για την επιτροπή ... επιστολή γιατρού: «Έτσι φτάσαμε στο σημερινό χάος της πανδημίας»