Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση
Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
11 / 9 / 2019

Ξέρεις τη διαφορά ανάμεσα στο παρήγα και στο παρήγαγα; Το πρώτο είναι μακροχρόνιο (Παρατατικός χρόνος), το δεύτερο είναι στιγμιαίο (Αόριστος χρόνος). Λες, για παράδειγμα, η βιομηχανία παρήγαγε αυτοκίνητα για τρία χρόνια, και μετά άρχισε να παράγει ελικόπτερα. Αλλά: η βιομηχανία παρήγε σαλάμια – γενικά, συνεχόμενα.

Στην καθημερινότητα, το λάθος γίνεται συνέχεια και δεν πειράζει κανέναν, βέβαια, γιατί από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνεις τι θέλει να πει ο άλλος. Αλλά, τυπικά, ορθογραφικά, θα έπρεπε να ήταν γραμμένο αλλιώς.

Έτυχε να υποπέσει στην αντίληψή μου ότι αυτό το λάθος είχε γλιστρήσει και μερικές φορές μέσα στο Παιχνίδι των Δύο Συνοικιών. Αρχικά, βαριόμουν να το διορθώσω γιατί δεν είναι και κανένα Τέλος Κόσμου. Σήμερα, όμως, κάθισα να φτιάξω τη Θυγατρική Εντροπία σε pdf – μόνο σε pdf – και αυτό γίνεται εύκολα, είχα αρκετό χρόνο, έτσι είπα Δε φτιάχνεις κι εκείνο το γαμημένο λάθος στο Παιχνίδι των Δύο Συνοικιών; Και το έφτιαξα, για το γαμώτο. Θα ανεβάσω τα ανανεωμένα αρχεία μαζί με τη Θυγατρική Εντροπία, σύντομα.

Είναι όμως να απορείς με ορισμένες ελληνικές λέξεις. Το άγω (από το οποίο βγαίνουν τα παράγω, εισάγω, κτλ) είναι μία από αυτές. Όπως και το βάλλω, για το οποίο έχω ήδη γράψει. Πολλές φορές αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσαν να απλοποιηθούν ώστε να μη γίνονται συνέχεια – και δικαιολογημένα – λάθος. Έτσι κι αλλιώς, πάντα από τα συμφραζόμενα βγαίνει το νόημα.

Επιπλέον, σκέψου πράγματα όπως το εγκαταλελειμμένο. Κάνεις πλέον δεν το γράφει, ούτε το λέει, έτσι· όλοι λένε εγκαταλειμμένο. Έχει, πολύ σωστά, απλοποιηθεί κι έχουμε ξεμπερδέψει από το λελελό που δεν έχει κανένα νόημα σήμερα.

Τέλος πάντων.

Όπως είπα πιο πριν, η Θυγατρική Εντροπή θα κυκλοφορήσει μόνο σε pdf. Γιατί; Επειδή είναι γραμμένη σε τέτοια μορφή που θα χαλούσε σε mobi και epub τα οποία προσαρμόζονται στην οθόνη της κάθε συσκευής και δεν κρατάνε το layout σταθερό. Ακόμα κι αν πάσχιζα να βρω όλα τα σημεία μέσα στο κείμενο, πάλι δεν θα μπορούσα να φτιάξω σωστά το layout για κάθε συσκευή. Οπότε θα ήταν πολύς κόπος και για το τίποτα. Έτσι, αποφάσισα να το βγάλω μόνο σε pdf, που πάντα κρατά τη μορφοποίηση σταθερή. Και το pdf που φτιάχνω εγώ διαβάζεται άνετα και από μικρές οθόνες – ακόμα κι από κάποιες οθόνες κινητών αν τις κρατάς οριζόντια.

Δεν το έχω δημοσιεύσει ακόμα, αλλά δεν θα αργήσω. Και μαζί θα ανεβεί και η ανανεωμένη μορφή του Παιχνιδιού των Δύο Συνοικιών χωρίς τα ψιλά ορθογραφικά λάθη που εντόπισα.

Μετά από αυτά θα ανεβάσω ένα άρθρο που αναφέρεται στο γιατί αποφάσισα να γράψω μ’αυτό τον τρόπο τη Θυγατρική Εντροπία και τι ήθελα να πετύχω. Δεν είναι γραμμένη σαν τα περισσότερα βιβλία που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε.

ENTROPY is COMING.

 

 

Επίσης . . .

Επιλογές Σεπτεμβρίου (13/9)


Ονειροβασίες (ελληνικό δικτυακό περιοδικό για τη φανταστική λογοτεχνία) & Battle Hymns (ελληνικό δικτυακό περιοδικό για μουσική heavy metal) & Τι σημαίνουν οι αριθμοί πάνω στις πιστωτικές κάρτες & Πώς βγάζουν χρήματα οι Ταλιμπάν & Τα μαγευτικά παραμύθια του Hans Christian Andersen (ebook) & Μια παλιά έκδοση του Moby Dick & Η τέχνη του Jens Lund & Μια ξεχασμένη συνέντευξη του Jorge Luis Borges & The Matrix Resurrections & Οι ψυχεδελικές εμπειρίες του ανθρώπου που έφτιαξε το PCR test & Η Κρυφή Ιστορία του Rock 'n Roll & Ιστορίες με στοιχειωμένους τάφους βρικολάκων & Παλιές αφίσες μακάβριων και παράξενων ταινιών !— COVID-19 —! Κίτρινος Πυρετός και διαβατήρια Covid • Το Ισραήλ προετοιμάζει 4η δόση του εμβολίου • Παράξενα πράγματα μέσα στο αίμα εμβολιασμένων • Το εμβόλιο κι ο αναπτυσσόμενος διαχωρισμός της κοινωνίας • Γιατί οι τιμές των φαγητών ανεβαίνουν τόσο γρήγορα; • Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανεβάζει ακόμα ένα «τρελό» βίντεο

 

Η Αγορά του Βιβλίου στην Ελλάδα


Ύστερα από πολλά χρόνια, αποφάσισα πλέον να δίνω όλη την τριλογία Οι Εξόριστοι της Σερανβέλ δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. Ξεκινάω με το πρώτο βιβλίο και θα συνεχίσω σταδιακά με τα επόμενα. Μπορείτε να τα κατεβάζετε από εδώ. Είναι όλα σε pdf, όπως ήταν φτιαγμένα για την αρχική εκτύπωση. Δεν μπαίνω στον κόπο να φτιάξω κάτι άλλο – όπως πιο σουλουπωμένη μορφή pdf για οθόνες, ή αρχεία epub και mobi – γιατί αυτά τα βιβλία ήδη μου έχουν φάει πολύ χρόνο και πολύ χρήμα, και θεωρώ πια πως έχω τελειώσει μαζί τους. Δεν θα μου φάνε κι άλλο χρόνο.

Μπορείτε πάντα, φυσικά, να μου κάνετε μια δωρεά μέσω Paypal, για τους Εξόριστους της Σερανβέλ ή για οτιδήποτε άλλο βρίσκετε εδώ.

Σε αυτή τη χώρα που ζούμε, οι συγγραφείς – ειδικά οι συγγραφείς φαντασίας – όχι μόνο δεν βγάζουμε φράγκο, αλλά πληρώνουμε κι από την τσέπη μας κιόλας αν θέλουμε να δημοσιεύσουμε κάτι, ειδικά σε χάρτινη μορφή. Η κατάσταση είναι άθλια.

Ήταν άθλια από τότε που ξεκίνησα να εκδίδω τους Εξόριστους της Σερανβέλ, από τότε που έβγαλα το πρώτο βιβλίο, Πτεράργυροι. Και τότε ήταν ακόμα 2007, και υποτίθεται ότι υπήρχε μια σχετική άνθιση στον χώρο του βιβλίου.

Φαντάσου να μην υπήρχε...

Δε θέλω καν να φανταστώ πόσο χάλια είναι η κατάσταση σήμερα για τον οποιονδήποτε προσπαθεί να τυπώσει ένα βιβλίο, να το διαφημίσει, και να το διανείμει στα βιβλιοπωλεία, ελπίζοντας ότι μπορεί να έχει κάποιο σχετικό οικονομικό όφελος από αυτό. Πάω στοίχημα ότι θα είναι αυτοκτονία το θέμα. Ίσως να ήταν και από τότε.

Θα κάνω μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, για να θυμηθώ κι εγώ τα παράδοξα και τα απαράδεκτα που είχα συναντήσει (καθώς και τα πολύ λιγότερα καλά) και για να μαθαίνουν οι καινούργιοι, αλλά επίσης και για να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πώς, ίσως, θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα για το μέλλον. (Το πολύ μακρινό μέλλον, υποψιάζομαι.)

[Συνέχισε να διαβάζεις]

 

Επιλογές Αυγούστου (27/8)


Γιατί κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν την τυραννία / Μάσκες για καπνιστές / Dracula Magazine / John Shirley / David Gerrold / Τρέιλερ της καινούργιας ταινίας Dune / Heavy Metal: The Making of the Movie / Burt Shonberg — Κοβιδιανός ΦασισμόςΠαίρνουν placebo και πιστεύουν ότι εμβολιάστηκαν • Κ. Αρβανίτης: ψέματα και αλήθειες • Το φυσικό «εμβόλιο» για τον Covid-19 • Μαζικοί εμβολιασμοί: οι θάνατοι αντί να μειώνονται αυξάνονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ • Δημήτρης Γάκης: «Παρουσιάζουν ψευδή εικόνα της επιστήμης για τον Covid-19» • ΕΕ: 1,5 εκατομμύρια βλάβες και 15.472 θάνατοι από τα εμβόλια • Αιφνίδια αύξηση θανάτων στην Ελλάδα λόγω εμβολιασμών