Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο  |  RSS Feed

Τυχαία

11 / 4 / 2019

Έχεις προσέξει πώς παρουσιάζονται οι μύθοι σε αρκετά βιβλία φαντασίας; Σχεδόν σαν πληροφορίες από το Διαδίκτυο. Αναφέρονται κάπου στην αρχή του βιβλίου και μέχρι το τέλος του έχουν αποδειχτεί αληθινοί και έχουν χρησιμεύσει με συγκεκριμένο τρόπο για να λυθεί η πλοκή.

...Ένα μυθικό ξίφος χαμένο πίσω από τα βουνά, με το οποίο μπορείς να κόψεις την άγρια θάλασσα και να οδηγήσεις έναν λαό προς ένα θαυμαστό νησί όπου αλλιώς είναι αδύνατον να φτάσεις. Και, όντως, η ηρωίδα μας πάει στα βουνά και, ακολουθώντας τον μύθο, βρίσκει το σπαθί, κόβει την άγρια θάλασσα, και οδηγεί τον λαό της στο νησί...

Αλλά οι μύθοι, στην πραγματικότητα, δεν είναι έτσι. Δεν είναι ούτε κάτι ξεκάθαρο ούτε κάτι συγκεκριμένο. Και επειδή γράφεις σε φανταστικούς κόσμους, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ισχύει κάτι άλλο. Βασικά, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον όταν οι μύθοι είναι μπλεγμένοι, ανακριβείς, και αντικρουόμενοι. Φυσικά, αφού είναι φανταστική λογοτεχνία, οι μύθοι μπορεί να αποδεικνύονται αληθινοί, όμως όχι απαραίτητα όπως αρχικά παρουσιάζονται.

Οι καλύτεροι μύθοι σε φανταστικούς κόσμους είναι οι ομιχλώδεις.

Και αξίζει να γράψω κανονικό άρθρο γι’αυτό κάποια στιγμή. Αδύνατον να καλυφθεί το θέμα σε μια βιαστική καταχώρηση ιστολόγιου.

 

 

Επίσης . . .

Επιλογές Απριλίου (18/4)


...συνέντευξη Philip K. Dick· αρχείο με δωρεάν τεύχη περιοδικού PKD Otaku· το Δέντρο των Γλωσσών (Tolkien)· η αλεξίσφαιρη κληρονομιά του Matrix· ποιητική πεζογραφία· η Ιδιωτική Ζωή μιας Γάτας (ταινία μικρού μήκους, 1945)· John W. Campbell, Jr. & οι Σούπερμαν της Επιστημονικής Φαντασίας· ένα μεσαιωνικό ρομάντζο σιωπής· γερμανικό αστεροσκοπείο με ύφος Star Wars· το Πράσινο Διαστημόπλοιο της Μαδρίτης· Twitter συνεχώς επιπλήττει Trump για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων· The Rise of Skywalker, η καινούργια ταινία Star Wars (& τρέιλερ)· ταινίες μικρού μήκους με θεματολογία Alien· ο Gene Wolfe μάς άφησε· η μυστικιστική προέλευση του παραμυθιού της Χιονάτης...

 

Φανταστική Λογοτεχνία και η Εμπειρία της Ανακάλυψης


Γράφω φανταστική λογοτεχνία από τότε που ήμουν δώδεκα χρονών, και ακόμα μαθαίνω. Γράφοντας, ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις. Και δεν μιλάω μόνο για τα πράγματα σχετικά με την τέχνη της ίδιας της γραφής. Ναι, σίγουρα μαθαίνεις σύνταξη, ορθογραφία· μαθαίνεις πώς να δομείς μια πλοκή, μαθαίνεις πώς να φτιάχνεις μυθιστορηματικούς χαρακτήρες· μαθαίνεις πώς να δαχτυλογραφείς· μαθαίνεις διάφορα λογοτεχνικά κόλπα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέσα στο κείμενο. Όλα αυτά, όμως, είναι αναμενόμενα· είναι μέρος της διαδικασίας της λογοτεχνίας. Τα μαθαίνεις όπως κάθε άλλος τεχνίτης μαθαίνει την τέχνη του και γίνεται ολοένα και καλύτερος σ’αυτήν.

Εδώ αναφέρομαι στα άλλα πράγματα που μαθαίνεις μέσα από τη λογοτεχνία, τα οποία είναι ατελείωτα. Τα σχετικά με τη διαδικασία, αν και είναι κι αυτά πάρα πολλά, δεν είναι ατελείωτα ακριβώς. Από ένα σημείο και μετά αρχίζεις να έχεις ολοένα και λιγότερα να μάθεις για το πώς να γράφεις. Στην αρχή είναι που ανά πέντε ημέρες κάνεις και μια «τρομερή ανακάλυψη». Μετά δεν έχει πια τρομερές ανακαλύψεις· έχει συνειδητή χρήση των προηγούμενων θησαυρών που έχεις ανακαλύψει.

Τα άλλα πράγματα, όμως, που μαθαίνεις μέσα από τη συγγραφή δεν τελειώνουν τόσο γρήγορα, γιατί είναι πολύ περισσότερα. Είναι... Βασικά, είναι ολόκληρο το σύμπαν.

[Συνέχισε να διαβάζεις]

 

Επιλογές Απριλίου (3/4)


μύθοι για τον πόλεμο (χάρη στις ταινίες) | ένα fin de siècle, ρετρό περιοδικό | σημειώσεις για την τέταρτη διάσταση | η σουρεαλιστική τέχνη της Dorothea Tanning | PC games, Steam, Valve, και η επανάσταση της Epic Games | βιβλία που αποτελούν μέρος του "κανόνα" της Μέσης-Γης | τα καινούργια βιβλία του Dune | φτιάξε το δικό σου ηλεκτρικό ελικόπτερο | μια ξεχασμένη ηρωίδα του R.E. Howard | γυναικείος και ανδρικός εγκέφαλος | σουρεαλιστικά κολάζ | φονικοί λαγοί στα περιθώρια μεσαιωνικών χειρογράφων | μεσαιωνικά τέρατα